Energiräknaren2022-12-01T13:18:37+01:00

Energiräknaren

Räkna ut hur mycket energi och pengar du kan spara med nya fönster

Testa och se skillnaden mellan olika modeller och U-värden. U-värde är ett mått på fönstrets isolerande förmåga i enheten W/(m2K) och avser hela fönsterkonstruktionen inklusive båge och karm, ej enbart glaset.

Energiräknaren ger dig ett grovt estimat över hur mycket du kan spara med nya fönster. Den räknar inte med den energibesparing som du kan göra genom att sänka din inomhustemperatur. För varje grad som du sänker temperaturen inomhus kan du lägga till en besparing på cirka 5 procent av din uppvärmningskostnad till kalkylens resultat.

Energiräknaren ger dig ett estimat på hur mycket pengar du kan spara

I beräkningen används SMHI energiindex normalvärde för 2021.
Beräkningen baseras på en snittstorlek på ett fönster som är 1,44m²

U-värde inom parentes

0 kr genom att minska din förbrukning med 0 kWh

Det finns många fördelar med att byta fönster på sitt hus där den största är den energibesparingen som det ofta innebär. Vad många kanske inte tänker på är att dåliga eller gamla fönster är en riktigt energitjuv och kan ibland släppa ut så mycket som en tredjedel av den värmen som ska stanna inomhus. För hushållen betyder detta oftast höga energikostnader som egentligen hade kunnat undvikas, och för klimatet så är detta också en stor del av de globala utsläppen.

När man pratar om fönster och energi så pratas det oftast om U-värdet på fönstret. Detta är ett mått på hur mycket värme som fönster släpper ut. Ju lägre U-värde, desto mindre energi försvinner ut. Äldre fönster, och framförallt äldre tvåglasfönster har ofta ett u-värde runt 3.0 medans många moderna, nyare fönster har ett u-värde på runt 1.

Med nya fönster kan man ofta sänka temperaturen inne med 1-2 grader och det sägs att för varje grad du sänker inomhustemperaturen med, kan du spara 5% i uppvärmningskostnad.

Att sätta in nya fönster bär inte bara med sig ekonomiska och klimatmässiga fördelar utan komforten ökar också. Det blir tystare inomhus och temperaturen blir jämnare. Andra fördelar är också att det bli säkrare ur ett inbrotts- och barnperspektiv.

REDO ATT VARA MER ENERGIEFFEKTIV?
Boka din tid direkt online

Boka tid för hembesök eller tid i vår utställning med en av våra fönsterspecialister. Där kan du se vilket typ av fönster som passar ert hus bäst.
Hittar du ingen tid som passar? – Maila, eller ring oss direkt på 031-12 47 30.

Vill du hellre bli uppringd?

 • Dra filer hit eller
  Max filstorlek: 256 MB.

  Energieffektiva fönster från Elitfönster

  Elitfönster Vision
  U-värde 0,9 och energimärkt.

  Som tillval kan U-värdet förbättras ytterligare, ned till 0,8.

  Elitfönster Original Alu
  U-värde 1,1

  Som tillval kan U-värdet förbättras ytterligare, ned till 0,9.

  Elitfönster Retro
  U-värde 1,2

  Som tillval kan U-värdet förbättras ytterligare, ned till 0,9.

  Elitfönster Original Trä
  U-värde 1,2

  Som tillval kan U-värdet förbättras ytterligare, ned till 1,1.

  Läs mer om våra fönster, miljö och hållbarhet

  Till toppen