Vad säger Boverkets byggregler för säkert glas i byggnader?

Stora glasytor i byggnader kan vara vackert, men samtidigt också farligt när olyckan är framme. Därför gäller idag ett ganska omfattande regelverk kring glas i byggnader. Boverket byggregler (BBR) gäller huvudsakligen för bostäder där glaset i fönster och fönsterdörrar är placerat lägre än 0,6 meter över golv, eller mark om det avser utsidan, till exempel vid uteplats eller balkong. Dessa glasytor skall därför förses med lämpligt glas, tex. härdat eller laminerat glas, för att undvika fallolyckor och skärskador.

Det är också viktigt att veta att BBR gör skillnad på nya och äldre fastigheter. Nuvarande regler om glas i byggnader gäller alla byggnader där bygganmälan eller ändringar i byggnaden har gjorts den 1 juli 2009 eller senare.

Vid ändring, till exempel fönsterbyte, montering av ny fönsterdörr eller inglasning av balkong eller altan, gäller samma krav som vid nybyggnad, om det inte finns särskilda skäl att avvika från kraven.

För äldre byggnader gäller de regler som var aktuella när de byggdes eller senast ändrades. Hänsyn till de nya kraven skall emellertid även visas vid fönsterbyten i äldre fastigheter om möjlighet finns.

Boka din tid direkt online

Boka tid för hembesök eller tid i vår utställning med en av våra fönsterspecialister. Där kan du se vilket typ av fönster som passar ert hus bäst.
Hittar du ingen tid som passar? – Maila, eller ring oss direkt på 031-12 47 30.

Vill du hellre bli uppringd?

  • Dra filer hit eller
    Max filstorlek: 256 MB.