Varför ska jag byta fönster?

Det dyker ofta upp många frågor när man funderar på att byta fönster. Här kommer svaren på de vanligaste frågorna som vi får.

Det finns många anledningar till att byta fönster. Vi på Hantverkarhuset upplever att den absolut vanligaste anledningen till fönsterbyte helt enkelt är att de befintliga fönstren har gjort sitt.

Ofta har de befintliga fönstren suttit i huset sedan det byggdes eller så är det dags att byta fönstren som monterades på 70 eller 80-talet. Det kan vara att fönstrets konstruktion är uttjänt med betydande energiläckage som resultat. Eller att färgen släpper och karm och båge är fukt- och rötskadad, Med nya 3-glas fönster förbättras ofta inomhusklimatet väsentligt med stora energibesparingar som följd.

Dessutom är moderna fönster betydligt mer inbrottssäkra. Med laminerat glas och förstärkt konstruktion som tillval kan fönstren göras ännu säkrare.

Vad finns det för fönster att välja mellan?

Vi på Hantverkarhuset erbjuder mängder av olika fönster från flera olika leverantörer. Nedan har vi listat de vanligaste fönstertyperna från Elitfönster som många tittar på när de väljer att byta fönster.

Elitfönster Original

Elitfönster Original är ett stilrent och välkonstruerat fönster som passar bra i alla sorters hus. Elitfönster Original finns i varianterna Alu och Trä, där Alu är försett med en utsida av aluminium vilket gör att fönstret är i princip underhållsfritt och håller extremt bra mot väta. Med Elitfönster Original Alu kan du dessutom välja till något av våra tilläggspaket för extra bra prestanda.

Elitfönster Vision

Med Elitfönster Vision får du modern design, stilrena fönster och altandörrar med stort ljusinsläpp samt vackra smala fönsterbågar. Fasadsidan är beklädd av tålig aluminium som ökar fönstrets kvalitet och livslängd och gör utsidan så gott som underhållsfri. Passar den moderna villan med raka linjer.

Elitfönster Retro

Elitfönster Retro har ett klassiskt utseende i allmogestil, 3-glas och profilerade invändiga detaljer i trä samt aluminiumklädd utsida. Lättskötta och välisolerade kvalitetsfönster i allmogestil. Elitfönster Retro är ett modernt fönster med alla kvaliteter som kännetecknar Elitfönster men med en design som påminner om hur det såg ut förr.

Elitfönster MF Duo

Elitfönster MF Duo är ett enklare fönster med enbart två glas och ett gammeldags utseende. Profilerade invändiga detaljer samt klassiska fönsterbeslag.

Elitfönster Harmoni

Elitfönster Harmoni är inåtgående fönster och framförallt anpassade för flerfamiljhus då de kan erbjuda våra absolut bästa ljud- och U-värden.

Elitfönster Skjutdörr

Vi kan också erbjuda skjutdörrar och tillhörande glaspartier i både trä och trä med aluminiumklädd utsida. Skjutdörrarna suddar ut gränsen mellan ute och inne.

Elitfönster Flexibel

Elitfönster Flexibel är en fönsterfamilj med fria former. Vi tillverkar ditt unika fönster i valfri form med samma höga kvalitet som övriga fönsterfamiljer, allt mellan trekantiga och runda fönster.

Vad kostar ett fönsterbyte?

Ett fönsterbyte kan variera i kostnad ganska mycket beroende på förutsättningar och typ av fönster. Till exempel kan det i puts- och tegelhus krävas ett mer eller mindre omfattande plåtarbete som inte behövs i den traditionella trävillan.

Därför krävs det alltid att vi kommer på plats för att göra en noggrann genomgång tillsammans med dig för att bestämma arbetets omfattning och utformning. Men vid vissa enklare installationer såsom ytterdörrar och takfönster kan vi lämna pris direkt. Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig att förverkliga dina fönsterdrömmar!

Vad kan man göra med gamla fönster?

När vi på Hantverkarhuset byter fönster försöker vi alltid göra en varsam demontering så att befintliga fönster kan användas även efter demontering.
Ibland händer det t.ex. att våra kunder vill spara de gamla fönstren till att bygga växthus eller orangeri.

Hantverkarhuset samarbetar med Renova som är ledande inom miljö och återvinning och ansvarar för Hantverkarhusets fönster- och byggavfall.

Hur ofta ska man byta fönster?

Hur ofta man bör byta fönster beror även det på typ av fastighet och läge. I genomsnitt byter den svenska småhusägaren fönster ca. 1,2 gånger under sin tid som husägare.

I utsatta och kustnära miljöer som t.ex. längs med Bohuskusten är både fasad och fönster utsatta och kräver god kvalité och underhåll för att garantera lång livslängd. Moderna 3-glas fönster med aluminium utsida skall hålla en livstid sägs det. Elitfönster Original erbjuder t.ex. hela 30-års rötskyddsgaranti på hela sortimentet.

Därför är det viktigt att bestämma vilken fönstermodell, prestanda och typ av montering som passar just din fastighet.

Läs mer om fönsterbyten